Kultursidan Västerbottens-Kuriren 090221
Vore jag retorikforskare skulle jag gnugga händerna över såväl rättegången som debatten kring Pirate Bay. Så mycket retorik, så mycket material, så öppet och tillgängligt. Retoriken i rättegången söker nya spår, genom att försöka fastslå vad rättegången handlar om. Retoriken i debatten utanför trampar på i samma gamla leriga hjulspår.
Försvaret i rättegången vill att vi ska uppfatta rättegången som ett försök att förbjuda en viss teknik. Kärnan i Pirate Bays verksamhet är en så kallad öppen torrent-tracker, en sökmotor innehållande torrent-filer, som innehåller adressuppgifter till de filer som olika användare delar mellan sig. Pirate Bay varken vet eller intresserar sig för vilka filer användarna delar.
Egentligen motsätter sig inte åklagarsidan detta synsätt, eftersom den skadeståndsframställan som gjorts avser den skada upphovsrättsbranschen lidit av att denna öppna tracker har existerat. Är det alltså en rättegång mot en viss teknik vi bekådar?
Debatten utanför rättegången är den gamla trista och får representeras av gamle ABBA-medlemmen Björn Ulvaeus inlägg på debattsajten Newsmill (18/2): ”Ska det vara så förbannat besvärligt att betala för sig?”. Han åsyftar det i hans ögon synnerligen märkliga beteendet att ladda ned musik gratis i stället för att köpa musiken i affären.
Samma dag drar frilansskribenten Mats Dagerlind i en replik på samma sajt ned brallorna på Ulvaeus genom att hänvisa till dennes avancerade skatteplanering; den rättstvist mot skattemyndigheterna om 85 miljoner i utebliven skatt på sina royalties. Ulvaeus lyckades tack vare sina jurister hitta det hål i lagen som möjliggjorde att flytta sina rättigheter till sina verk till ett bolag i ett skatteparadis.
Därmed slapp Ulvaeus betala 85 miljoner i skatt. Degerlinds retoriska fråga är naturligtvis: ”Ska det vara så förbannat besvärligt att betala för sig, Björn?”
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar