onsdag, mars 22, 2006

Upphovsrätt och syndabockar

Kultursidan Västerbottens-Kuriren 060322 (Lix=54)

Modernautställningen 06 på Moderna Museet har ett bråk om upphovsrätt lett till polisanmälan. Konstnären Markus Andersson ställer ut en tavla föreställande Christer Pettersson och en get, som ska leda åskådarens tankar till syndabockar och liknande fenomen. Även geten liknar en annan get, nämligen en målad get av William Holman Hunt på ett museum i Liverpool.
     Fotografen Jonas Lemberg hävdar i sin polisanmälan att Andersson har målat av ett fotografi av Christer Petterson, som Lemberg har tagit. Därmed menar Lemberg, med stöd av sitt fackförbund, att Andersson har plagierat fotografiet och därmed gjort ett olagligt intrång i Lembergs immaterialrätt.
     Samtidigt, i Västerås, tyckte en pizzabagare att det var läge under OS i Turin att göra en särskild pizza under dessa veckor, och kallade den OS-pizza. Blixtsnabbt kom ett brev från Sveriges olympiska kommitté, där pizzabagaren krävdes på 50 000 kr i skadestånd. Att kalla en pizza OS-pizza är intrång i varumärket OS, och därmed ett olagligt intrång i SOK:s immaterialrätt.
     För några månader sedan dömde en domstol till Tom Waits fördel i ett mål som gällde hans sångstil. En biltillverkare hade gjort en reklamfilm med en sång som lät relativt lika Tom Waits. Att sjunga som Tom Waits är hädanefter ett olagligt intrång i Tom Waits immaterialrätt.
     Det är väl känt att det råder en konflikt mellan förespråkare av en stark immaterialrätt och förespråkare för en reformering av densamma. Dessa tre exempel från rättighetsaktivisternas sida bidrar emellertid enbart till att sprida ett löjets skimmer över denna rätt.
     Att, som i första exemplet, utifrån ett fotografi skapa ett helt nytt konstverk, med helt ny betydelse kallas inom musikproduktion för sampling, inom litteraturproduktion för citering, inom kunskapsproduktion för syntes – och är helt rimliga verksamheter. Inom konstproduktion hörs ibland ordet omkombinering,
     Att, som i andra exemplet, organisationer kan lägga beslag på, och själva prissätta användningen av, en bokstavskombination av två bokstäver är inte bara småskuret, utan rejält skrämmande i ett eskalerande framtidsperspektiv. Vilka bokstäver får du använda, och när får du det?
     Att, som i tredje exemplet, muta in sin sångstil kriminaliserar alla barn och vuxna som vill härma sina idoler – och program som Sikta mot stjärnorna blir kriminella företeelser.
     Dessa exempel av löjeväckande upphovsrättsiver spelar enbart kopifajtare som exempelvis Piratbyrån, Piratpartiet och Copyriot i händerna, och blir till argument mot en sträng immaterialrätt i stället för motsatsen.
     Dessutom är det inte en alltför kvalificerad gissning att det allmänna rättsmedvetandet och rättskänslan bland folket sjunker som en sten beträffande försvar av upphovsrätt och annan immaterialrätt.
     Det löjeväckande fungerar därmed som gravgrävare av immaterialrätten.

1 kommentar:

Diggatron sa...

Cool!

Listen to my band! It's good!

myspace.com/backyardsympathy