torsdag, november 26, 2009

Trolltyg i internetskogen

Kultursidan Västerbottens-Kuriren 091126

Sannolikt har många av oss stött på troll i olika former på nätet, även om inte termen är bekant. Det är människor som på ett alldeles särskilt sätt kommenterar på diskussionsplatser på nätet; bloggar, nätforum, chattkanaler. Dessa diskutanter och kommentatorer är inte intresserade av någon framåtsyftande dialog, utan enbart av att reta upp och provocera övriga deltagare i forumet. Ett typiskt troll är väldigt frekvent på olika forum och skriver frekventa inlägg.
       Första gången jag stötte på ett troll var på Usenets olika diskussionsgrupper i början av 90-talet. I dag kan vi urskilja ett och annat troll även på stora sajter som exempelvis Newsmill.
       Svenskans troll är en utmärkt term för fenomenet, men dess etymologi utgår inte från övernaturliga varelser i skogen, utan den engelska termen trolling; dragrodd. Kommentatorer som trollar drar blanka drag, det vill säga irriterande och intetsägande inlägg i en seriös diskussion, och vill att andra nappar på draget så att diskussionen kan förstöras.
       Tills alldeles nyligen var denna trolltyp allena. Nu har ett nytt slags troll uppstått: lulztrollet. Och för att skilja dessa trolltyper åt har det ursprungliga trollet på bloggen Copyriot fått den plausibla benämningen sorgetroll. Sorgetrollet är ledset eller argt eller har paranoida drag.
       Lulztrollen är motsatsen; tusan så glada och obekymrade. Samtidigt är de luttrade, härdade och nihilistiska internetanvändare som inte orkar engagera sig i ännu en ekonomisk eller politisk eller miljökatastrof utan trollar utan orsak. Men med glädje. Man blir inte arg eller less på lulztroll. Snarare häpen och fascinerad.
       Fel, förresten. Ett lulztroll trollar inte utan orsak, utan av en enda giltig orsak. För lulzet. "I did it for the lulz" är en vedertagen term för det nihilistiska skälet till att göra precis vad som helst. På svenska blir verbet att lulza. Ett annat sätt att förstå denna term är genom kontrastering: motsatsen är seriöst handlande. Det ska dock inte tolkas som att ett lulztroll är oseriöst.
       Etymologin för termen lulz går tillbaka till en av chattspråkets vanligaste förkortningar, lol, som betyder laughing out loud. Denna förkortning blev korrumperad och sedermera uppstod termen lulz.
       Det finns motsvarigheter till sorgetroll i den fysiska världen. En rättshaverist torde vara det närmaste man kommer ett sorgetroll. Eller en debattör i media, men som inte för debatten framåt utan med avsaknad av kunskapsintresse enbart retar och provocerar.
       Finns det motsvarigheter till lulztroll utanför nätet? Det enda förslag jag har är den patafysiska rörelsen; de imaginära lösningarnas vetenskap, den vetenskap som överskrider både varat och icke-varat. Grundläggande för patafysiken är att ställa frågan: "Är det skämt eller allvar?" och att förstå dess svar: "Dessa termer är likvärdiga".
       Till sist: Skriver jag denna artikel för lulzet? Eller av annan orsak?

2 kommentarer:

Treve sa...

Ja visst finns det lulztroll utanför nätet. Det är en livsstil i mina ögon.

Men det finns också analoga sorgetroll. Min erfarenhet är att det inte är ovanligt att hitta lite subtila sådana på helt vanliga arbetsplatser... På min arbetsplats finns åtminstone ett, kanske fler.

Mikael "MMN-o" Nordfeldth sa...

Jadå, det finns definitivt lulztroll utanför nätet. AFK-trolling är en av mina personliga hobbys.

AFK-trollen har väl inte fått samma mediauppmärksamhet, men det beror nog mest på att genomslagskraften är begränsad till den fysiska världen. Det är mycket svårare att få 500 människor att samlas på ett badhus och forma dessa som en swastika för att sedan uttrycka att pool's closed, så att säga.

Man behöver rätt höga afk-trolling skills för det. More than 9000 åtminstone.