Hur står det till på nätet så här en vecka efter Pirate Bay-domen har fallit? Utan tvekan har domen, trots att den överklagats, fått stor effekt. Ett flertal torrenttrackers har stängt ned, såväl öppna (likt Pirate Bay) som slutna (där medlemskap krävs). Så här skrev en av de slutna trackers häromdagen:
"[Trackerns namn] blir nu en i raden fildelningssajter som stänger trackern i oro efter The Pirate Bays fällande dom. Självklart är det med en tår i ögat vi väljer att ta detta beslut, men som ni kanske förstår är det ingen av oss som vill riskera allt för en ideell verksamhet som [Trackerns namn] alltid har varit."
Antipiratbyrån har fått vind i seglen. De skickar ut hotbrev om krav på nedstängning till trackerägare där de hänvisar till en dom – ett års fängelse och 30 miljoner i skadestånd – som inte vunnit laga kraft. En dom, där tingsrättens ordförande misstänks för delikatessjäv genom sitt engagemang i Svenska föreningen för upphovsrätt, där tre av målsägarna också är medlemmar.
Men det handlar inte om fildelning. Det har aldrig handlat om fildelning. Fildelning är ett uttryck, ett symtom, ett exempel på ett större skeende. Det handlar om ett fritt internet. Det handlar om öppenheten i offentlighetens nya rum. Det handlar om huruvida vanliga användare ska betraktas som mediakonsumenter eller som fria medborgare. Det är ingen trivial skiljelinje.
Som konsument ska du passivt och med huvudet böjt ta emot det du har betalat för. Som medborgare ska du vara fri att med huvudet högt bidra till skapandet av denna offentlighet.
Vad den svenska staten, i en obehagligt stark korporativ anda, effektivt har sagt med Pirate Bay-domen är: "Vi står upp för varje bransch i den digitala sfären som har misslyckats med sina affärsidéer. Så, uppför dig som en underdånig konsument, annars släcker vi nätet. Vi kan göra det och vi gör det när vi vill."
Så hur är stämningen bland människor på nätet? Den beskrivs bäst om vi för våra tankar till Kafkas mästerverk Processen, särskilt i slutet av romanen. Josef K har ju genomgått denna ytterst märkliga process, dömts och till sist ska domen – döden – exekveras.
"På K:s strupe lade sig den ena herrns händer, medan den andre stötte kniven i hans hjärta och två gånger vred den runt". Josef K fick fram en sista mening innan döden inträdd, den mening som fångar stämningen på nätet.
"Som en hund."
1 kommentar:
jättekul att du också ser liknelsen med processen. gottfrid från tpb:s enda uttalande efter domen var just, "Som en hund!". inte så många journalister som förstod, tyvärr, men ack så träffande.
Skicka en kommentar