torsdag, juni 19, 2008

Återremiss som pyrrhusseger

Kultursidan Västerbottens-Kuriren 080619

En seger för integriteten, jublar det fåtal hos alliansen som är motståndare till FRA-lagen – Annie Johansson, Fredrick Federley, Birgitta Ohlsson, Cecilia Wikström och Karl Sigfrid – när riksdagen återremitterade lagförslaget till försvarsutskottet.
     En perfektare illustration av en pyrrhusseger har sällan skådats. Inget är vunnet. Allt är förlorat. Lagen är så gott som implementerad tack vare återremissen.
     När riksdagen beslutar om den kosmetiskt uppdaterade FRA-lagen är ett nej helt omöjligt. Utskottet har ju gått de fem till mötes.
     Att dels uppdra till Datainspektionen, dels tillsätta en parlamentarisk kommission för att bevaka FRA:s förehavanden utgör möjligen ett litet integritetsskydd på väldigt kort sikt. På längre sikt betyder det intet.
     Det stora integritetshotet stavas nämligen ändamålsglidning. På det hotet biter ingen myndighetskontroll eller kommissioner. Och till detta integritetshot har regeringen och övervakningsföreträdare aldrig behövt ställas till svars i debatten.
     Om en myndighet som FRA avlyssnar och lagrar en enorm mängd kommunikation via kabelnätet i syfte att möta terroristhot, kommer staten att vara enormt lockad att använda alla dessa uppgifter också för andra syften.
     Om denna övervakning visar sig effektiv, varför inte använda dessa övervakningsdata för att lösa andra samhällsproblem så effektivt som möjligt? Varför inte bredda tillämpningsområdet? Låta andra myndigheter använda kommunikationsuppgifterna?
     Vem vill inte att staten är så effektiv som möjligt? Might is right – är det möjligt är det rätt.
     Mot riskerna för ändamålsglidning vid uppbyggnad av personregister av FRA:s karaktär finns enbart en åtgärd – att inte alls tillåta sådan övervakning och registrering. Det är den enda effektiva åtgärden mot ändamålsglidning.
     Men de fem jublande riksdagsledamöterna har omöjliggjort denna åtgärd.

1 kommentar:

Radio Mistral sa...

SKICKA VIDARE TILL ALLA DINA KONTAKTER, SVERIGES MEDIA SÄGER INGET OM DETTA

IDF shot a innocent man today!
http://www.youtube.com/watch?v=Jl_eomBgIIE
IDF, Israel Defense Force shot a innocent Palestinian today. The man was unarmed and blindfolded. They use a rubber bullet from less than one meter.

filmbilderna visats på nyhets-
kanalerna, en israelisk soldat sköt en palestinier i benet med en gummikula från mindre än en meters håll.

Mannen var bunden och hade ögonbindel och gjorde inte något motstånd på något sätt. Och det märkliga var att en Israelisk överste var på platsen och vederbörande reagerade inte. Palestiniern ifråga berättade att han hade blivit misshandlad av soldaterna, det var kanske därför han sköts.

Och så undrar israelerna varför Israel är ett av de mest föraktade länderna i världen…