Kultursidan, Västerbottens-Kuriren 010523
Kort efter kollisionen mellan det amerikanska spaningsplanet och det kinesiska flygplanet över kinesiskt luftrum tidigare i vår, deklarerade kinesiska hackare cyberkrig mot webbplatser i USA.
Tusentals webbplatser i USA har fått intrång, där hackare har placerat helt nytt innehåll på webbsidorna. Med vedergällningar från amerikanskt håll som följd.
Men likt fysiska krig kan virtuella vapen missriktas. Det har en enhet vid Umeå universitet fått känna på. En av enhetens webbsidor, vars ursprungliga innehåll var en kort videoinspelad föreläsning, fick vid tre olika tillfällen helt nytt innehåll.
I stället för ett fönster med föreläsningen var webbsidan helt svart med en stor, röd text som löd: ”Fuck USA Government, fuck Poisonbox”.
I fredags kunde IT-tidskriften Computer Sweden meddela att en webbsida med detta innehåll var en cyberstridshandling från kinesiska hackers. ”Poisonbox” refererar till en amerikansk hackargrupp som tidigare hackat kinesiska webbsidor och försett dem med obscent innehåll.
Men cyberkrig? Nja, knappast en adekvat benämning. Experter på cyberkrig har andra uppfattningar, enligt Wireds nyhetstjänst på nätet.
Om detta vore ett äkta cyberkrig skulle Dow Jones sjunka som en sten, amerikanska myndigheters datorsystem skulle vara ur funktion, flygplan skulle landa på andra platser än flygplatser och alarmcentraler sluta fungera, menar en säkerhetsexpert.
Snarare, hävdar en annan expert, borde dessa hackerattacker uppfattas som ungdomar som målar virtuell graffiti på offentliga platser för att få medial uppmärksamhet och störa verksamheten för företag och andra organisationer.
Men oavsett benämning är det lite fascinerande att en hackerattack som riktas mot amerikanska datorer träffar en liten enhet vid ett nordligt universitet i ett neutralt land.
1 kommentar:
türkçe sikiş
Skicka en kommentar