lördag, april 18, 2015

Nolltrollerans!

Kultursidan Västerbottens-Kuriren 150418

Att trollen på internet ökar i antal och ställer till med oreda, hotar och hatar är ingen nyhet. Men hur kan vi agera emot dem?

        En löst sammansatt aktivistgrupp i Berlin kallar sig Peng Collective och uppmärksammas nu för deras senaste subversiva tilltag. Projektet kallas ”Zero Trollerance”, på svenska ”nolltrollerans”, det vill säga nolltolerans mot troll. I detta fallet handlar det främst om misogyna troll, för att hindra hot mot kvinnor.
         De har skapat en robot för Twitter som fångar inlägg där typiska trolluttryck används. När ord som ”Feminazi”, ”stupid whore”, ”stupid bitch” och liknande misogyna uttryck återfinns i en tweet, får det misogyna trollet svar med hänvisningar till videos, praktiska råd och tips på hur dennes beteende kan ändras från troll till sansad twittrare.
         De misogyna trollen erbjuds ett sexstegsprogram att följa och de som följer det till det sjätte steget är botat från sin misogyni.
         Nej, det är knappast något troll i målgruppen som genomför något sexstegsprogram, men tanken är att med intelligent humor mixat med allvar öka medvetenheten hos såväl allmänhet som trollen själva om problemet med hot och hat mot kvinnor i offentligheten, på nätet och i detta fall på Twitter.
         Detta är ett exempel på att ”trolla trollen”, det vill säga tillämpa trollmetoder på trollen själva. Om det fungerar vet vi inte, men försöket är intressant.

Inga kommentarer: