fredag, maj 29, 2009

Första meningen på Twitter

Kultursidan Västerbottens-Kuriren 090529

Visst är en romans första mening betydelsefull – eller åtminstone betydelsegjord? Vem känner inte igen "Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett höganäskrus i en svångrem runt halsen". Just det, Hemsöborna.
        Eller den stämning som genast kramar läsaren: "Någon måste ha förtalat Josef K., ty utan att ha gjort något ont häktades han en morgon". Visst, Processen.
        Eller en av mina favoriter, Paul Auster. Här finns oanad ödesmättnad i Att uppfinna ensamheten: "En dag finns det liv". Och mystik och slump i Stad av glas: "Det var en felringning som var början till alltihop, telefonen som ringde tre gånger mitt i natten och så rösten i andra änden som frågade efter någon som inte var han".
        American Book Review samlade för några år sedan de 100 bästa förstameningarna i romaner. På första plats kom Melvilles Moby Dick: "Call me Ishmael". Kanske inte oväntat.
        Ofta är första meningen i en bok under 140 tecken. Ja jädrar, tänkte någon på Stockholms Stadsbibliotek och skapade twittersidan Långa Svansen.
        Där twittrar någon av bibliotekarierna den första meningen i böcker från katalogen, med en länk till böckerna. Så om förstameningen hos någon bok fångar twitterläsarens intresse, är det bara att låna.
        Namnet på twittersidan – Långa Svansen – refererar till Chris Andersons slående och väletablerade begrepp som beskriver alla de produkter som aldrig blir storsäljare eller hittar. Ett sätt att visa Stockholms Stadsbiblioteks långa svans är att twittra den.
        Ett tilltag som sticker ut i twittervärldens annars relativt ointressanta småttighet.

2 kommentarer:

Jenny Eklund sa...

Jag skrev en notis på minabibliotek, med inspiration av (och hänvisning till) ditt blogginlägg!
http://www.minabibliotek.se/default.aspx?id=23556

P O Ågren sa...

Jag tänkte väl att det kunde intressera...