onsdag, mars 25, 2009

"Kineserna klarar det ju"

Kultursidan Västerbottens-Kuriren 090325

Om det enbart vore sin tekniska okunskap som Liza Marklund demonstrerar gång efter annan i sin söndagsspalt i Expressen, så okej. Men när denna okunskap kring vad Internet är och hur filer kopieras manifesteras i antidemokratiska åtgärder – då rinner bägaren över hos varje demokratiskt sinnad medborgare.

Marklund har en kompis, Johan, som spelar i ett okänt band som heter Stockholm Stoners. Ett fåtal köper bandets skivor. Däremot laddas deras senaste skiva ned från nätet, påstår Marklund, i en omfattning om 80 000 gånger sedan januari.

Det är en hög siffra. Jag kollar bland de tio största fildelningssajterna. Ingen träff. Jag googlar på bandets namn plus torrent. Ingen träff. Hm. Jag brukar hitta på nätet. Frågan är om det överhuvudtaget finns något att ladda ned av detta band. Jag tvivlar.

Men för att ändå förhindra att denna musik laddas ned, föreslår Marklund och hennes kompis Johan att staten inför censur på nätet och jämför med censurstaten nummer ett: ”Det går att sätta filter på nätet, kineserna klarar det ju.”

Går det att sjunka lägre i sin argumentation? Vilken är hennes nästa slogan? "Det går att avskaffa demokratin, kineserna klarar det ju?" Skillnaden är hårfin – yttrandefriheten är demokratins yttersta hörnsten.

Läs Reportrar utan gränsers årliga rapporter om frånvaro av yttrandefrihet i Kina. Läs om Kinas censur av information. Läs om hur journalister och ”cyberdissidenter” fängslas.

Världens demokratier har ett särskilt ansvar att skydda yttrandefriheten och arbeta mot censur. Införs censur av nätet i demokratier, innebär det vi hjälper Kina och andra censurivrande stater med argument för att censurera ännu mera.

Inga kommentarer: