måndag, januari 28, 2008

Ett intellektuellt haveri

Kultursidan Västerbottens-Kuriren 080128

Pär Ström
Mansförtryck och kvinnovälde
Den nya välfärden

Visst kan det finnas situationer där män underordnas kvinnor. I en strävan mot ett jämställt samhälle ska naturligtvis inte ojämställdhet råda åt vare sig det ena eller andra hållet.
     I det har debattören vid stiftelsen Den nya välfärden Pär Ström helt rätt. Men det är också det enda rätta i hans bok Mansförtryck och kvinnovälde. Och det är i sig inte mycket, enär det är en självklarhet, närmast en plattityd.
     I övrigt består bokens närmare 200 sidor av ett patetiskt, okunnigt och infantilt kverulerande utan belägg för sina påståenden.
     Det är infantilt när Ström vill hävda den stora orättvisan i att män inte har möjlighet att välja att använda sin kropp – klä av sig i media, förstora brösten etc – för att bli kändis och stjärna.
     I samma anda hävdar han att kvinnor har en härskarteknik som inte män kan utnyttja – att bete sig ”kvinnligt” (visa hjälplöshet och gråta) liksom att klä sig sexigt utmanande i syfte att manipulera män.
     
Ström begriper inte att tillämpningen av sådana möjligheter och ”härskartekniker” innebär att kvinnan reducerar sig till objekt, förminskar sig och därmed underordnar sig den hon försöker behärska. Därför är det ingen härskarteknik, utan en underordningsteknik.
     Patetiskt blir det när han gång efter annan påstår att feminister hatar män, att vi feminister skulle drivas av ett manshat. Det är naturligtvis befängt, och självfallet kan Ström inte göra några hänvisningar till sådana uttalanden eller visa andra belägg för sin tes.
     Ännu mer patetiskt blir det när han i bokens avslutning gör en Zola (från Dreyfus-affären i slutet av 1800-talet) och benämner ett kapitel ”Jag anklagar”, där han anklagar feminismen för grovt sett alla orättvisor som kan tänkas uppstå i ett samhälle.
     Ströms förslag om att staten ska styra svensk forskning är ett intellektuellt haveri utan dess like. Trots lagstiftning om forskningsfrihet, menar Ström att forskning inom genusområdet måste regleras så att varje forskningsprojekt måste undersöka alla tänkbara aspekter av ett fenomen. Avgränsningar av forskningsproblem förbjudes härmed.
     Ett annat intellektuellt haveri består dels i att Ström påstår att patriarkat, könsmaktsordning och samhällsstrukturer inte finns (därför att han inte vet vad det är), dels i att han menar att dessa begrepp är uppfunna med syftet att visa hur män konspirerar i hemlighet för att förtrycka kvinnor.
     
Dessa haverier betyder naturligtvis inte att Pär Ström är dum, men han verkar ha lite otur när han tänker. Eller också skriver han mot bättre vetande, av något outgrundligt skäl.
     Pär Ström är normalt en god analytiker inom övervakningsområdet och bevakar integritetsintrång på ett förtjänstfullt sätt.
     Det bör han fortsätta med.

2 kommentarer:

Dunkels sa...

Tack för denna underbara anmälan! Jag har misstänkt att det är precis så här det ligger till med Ströms bok men jag har tänkt att man ska väl inte behöva läsa eländet för att få veta det? Och det behövde jag inte. För mina syften räcker det att läsa din text. Underbar analys av en obehaglig företeeelse. Tack!

Anonym sa...

Tack för en bra analys av Ströms bok. Jag upplever också att han "har lite otur när han tänker". I dagens DN finns en intressant artikel angående feminism och lärande: :http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2502&a=743919
Tycker det är ganska träffande reflektioner som jag till viss del tycker stämmer ganska bra även på Umeå Universitet. När går det feministiska perspektivet (som naturligtvis alltid ska finnas med i utbildningen) till överdrift?