onsdag, november 13, 2002

Gratisarbete - nej tack!

Kultursidan, Västerbottens-Kuriren 021113

Mediadrevet exploderar. Jan O Karlsson bör avgå! Jag har haft svårt att se de avgörande argumenten - annat än att tidningar vill sälja lösnummer med mördande rubriker.

Nog bör även ett statsråd få göra fel, som i fallet med den privata middagen som Karlsson missuppfattade som arbetsmiddag. Jag har svårare att fördra att det kontrollsystem som ska förhindra dylika misstag inte fungerar. Och att Karlsson har en övergångslön om 8 800 Euro skattefritt per månad från sitt arbete vid EU:s revisionsrätt säger snarare något om EU än om Karlsson.

Men efter måndagens presskonferens rågades även mitt mått. Jan O Karlsson meddelade där att han skänker hela sin statsrådslön till en minnesfond. Varför? För att blidka opinionen. Det betyder att han åtar sig ett av det offentliga Sveriges absolut svåraste arbete, utan lön - gratis. Snacka om att sänka ackordet för övriga statsråd.

Frågan inställer sig genast: Vad är det i statsrådsarbetet som lockar i sådan omfattning att arbetsinsatsen inte behöver avlönas? Det enda svar jag kan komma på är makt; att få bevara sin plats i maktens korridorer; att få behålla sitt inflytande; att få tillhöra den innersta kretsen. Att få bestämma.

Makthunger är det sämsta skälet att bli statsråd. Att arbeta för sin lön är ett betydligt bättre skäl. Särskilt för en socialdemokrat.

1 kommentar:

Morgan sa...

Hey, you have a great blog here! I'm definitely going to bookmark you!
Morgan