fredag, oktober 25, 2002

Patriarkatet parerar

Kultursidan, Västerbottens-Kuriren 021025

Patriarkatet slår tillbaka! Det kunde ha varit titeln på en film av George Lucas, men är reaktionen på att Kommunal aviserar att de säger upp sitt löneavtal.

Kommunal organiserar främst lågavlönade och kvinnodominerade yrkeskategorier inom vård, äldreomsorg och barnomsorg. Två års lokala förhandlingar inom ett treårigt avtal har inte kunnat minska löneklyftan mellan kommunals medlemmar och andra yrkeskategorier. Därför sägs avtalet upp.

Omedelbart skriver Konjunkturinstitutet (KI) ned prognosen för landets tillväxt från 1,9 till 1,6 procent. Omedelbart ökar de långa räntorna och bolåneräntorna. Omedelbart sjunker kronans värde. Detta sker naturligtvis inte med automatik. Människor fattar besluten.

Reaktionen från de ekonomiska strukturerna talar om för oss att kvinnors löner ska hållas nere, att kvinnors underordning ska befästas i samhället och att jämställdhet är ett hot mot rådande samhällsordning (läs: patriarkatet) vilket inte accepteras av den ekonomiska makten. Kan det sägas tydligare?

Inga kommentarer: