måndag, september 13, 1999

Cyberpower

Kultursidan, Sundsvalls Tidning, 990913

------------------------------------------------------------------------

Spam är inte bara en benämning på en av Monte Python besjungen engelsk skinka, utan även på en viss form av elektronisk post. Lite enkelt uttryckt är det e-post mottagaren inte vill ha. Oönskade brev, massutskick, reklam etc brukar hänföras till spam. Spam är enligt många bedömare ett av de största problemen på Internet i dag.
   Enligt Wired News har också spam utnyttjats som vapen det moderna kriget, det som Jean Baudrillard brukar kalla simulerade krig – krig som utförs i datorsystem på stor geografisk – och moralisk – distans från de verkliga människorna som drabbas.
   När Nato under bombningarna av Yugoslavien råkade träffa den kinesiska ambassaden i Belgrad i maj, där tre människor dog och flera skadades, svarade kinesiska hackers med spam.
   Dessa hackers överöste Natos datornätverk med e-post, varje dag under en tid, i en omfattning som gjorde nätverket nästan oanvändbart. Efterhand deltog också serbiska hackers och deras sympatisörer i spamkriget, enligt en talesman för den amerikanska militären.
   Ett oanvändbart datornätverk för en krigsmakt i dag är kanske som att slå ut en stridsvagnsbrigad förr. Eller kanske ännu värre.
   Förr hette det flower power; blommor mot stridsvagnarna. I dag cyberpower; e-brev mot missilerna.
   Skillnaden är att e-breven har större möjligheter att lyckas.

Inga kommentarer: