torsdag, december 28, 1995

Ensidig bild av vetenskap

Kultursidan, Västerbottens-Kuriren 951228


HJÄRNKONTORET ÄR ett sällsynt lyckat – och med rätta prisbelönt – teveprogram som har tagit sig an den svåra uppgiften att förklara komplicerad vetenskap för barn och ungdomar.
    Det hindrar emellertid inte att reflektera kring vilken föreställning om vetenskap ett sådant program förmedlar. Alla frågor som programledarna tar upp, liksom frågorna som tittarna har skickat in, handlar om naturvetenskap och teknik.
    Varifrån kommer luften? Hur kommer framtidens bil att se ut? Varför är himlen blå? Varför sprutar vulkaner eld?
    En rätt ensidig bild – och därmed värdering! – av vetenskap. Det känns lite trist att ungar itutas att förknippa vetenskap endast med naturvetenskap, särskilt med tanke på att forskning också bedrivs inom samhällsvetenskap och humaniora. Jag undrar hur barns frågor skulle formuleras inom dessa vetenskapsområden.
    – Varför är vissa människor fattiga och andra rika? Varför har pappor högre löner än mammor? Hur vet man vad en människa är värd?
    – Varför spelar man teater? Vad är kultur?
    – Min pappa är helt ointresserad av politik, medan jag är jätteintresserad. Varför får han rösta, men inte jag?
    Eller vad nu barn kan tänkas undra över – om de överhuvudtaget undrar. Vi är ytterst noga med att fostra barn till att fascinerat ställa sig undrande inför naturen – men inte lika noga med att fostra dem att ställa sig undrande inför samhället och kulturen.

Inga kommentarer: