måndag, oktober 05, 2020

”Hej Siri, har jag covid-19?”

Kultursidan Västerbottens-Kuriren 201005

Vi är många som har gnuggat en pinne i svalget och i näsan för att få veta om vi bär på coronaviruset eller inte. Därefter har provet skickats till ett labb och svaret har kommit inom ett eller två dygn. Går det att testa på något annat, effektivare, sätt?
Flera forskargrupper i världen arbetar med olika typer av röstanalyssystem med hjälp av självlärande AI-teknik för att undersöka om små förändringar i människors röst kan indikera sjukdomar, enligt en artikel i Nature (200930). 
Man började forska kring sjukdomar som har tydlig påverkan på röst och tal. Parkinsons sjukdom är ett typiskt exempel, eftersom sjukdomen i hög grad påverkar det vokala systemet. Poängen är att upptäcka indikationer på ett väldigt tidigt stadium, innan tillståndet kan diagnostiseras av läkare.
Men inte enbart Parkinsons sjukdom. Även patienter med begynnande Alzheimer studeras med avseende på röst- och talförändringar. Utöver dessa två sjukdomar har man även börjat testa röstanalys för depression, autism, demens samt till och med hjärtsjukdomar.
Fortfarande är dessa studier i sin linda, de är relativt småskaliga och tekniken saknar ännu den träffsäkerhet som gör att den kan användas kliniskt.

Under rådande pandemi testar man även röstanalys för att detektera symptom på covid-19. Företaget Vocalis har byggt en app för mobiler med vilken man testar människors röster för att hitta ett röstavtryck som tyder på covid-19. De är inte ensamma. Åtminstone tre andra forskargrupper arbetar med liknande projekt.
 I framtiden kommer min virtuella assistent i telefonen, i datorn eller varför inte roboten, att kunna säga ”Hej P O, du har blivit förkyld” med hög säkerhet, hävdar en av forskarna kring röstanalys.
Fantastiskt, inte sant? Men integritetsriskerna hopar sig om tekniken kommer att fungera brett, på en stor mängd sjukdomar. Det är känsliga, medicinska personuppgifter som kan hackas, säljas och användas på helt andra sätt än avsett.
Skulle arbetsgivare vara intresserade av röstanalyser av sina anställda, eller av personer som söker anställning? Skulle försäkringsbolag vara intresserade att få uppdaterade röstanalyser för försäkringstagare? Vilka andra aktörer skulle vilja ta del av människors röstanalyser?
Och om tekniken utvecklas till att kunna identifiera symptom med extremt hög känslighet, är risken överhängande att vi kommer att se överdiagnostiseringar.
En teknik är aldrig bättre än den reglering av integritet och användning som omgärdar den.

Inga kommentarer: