torsdag, september 24, 2009

Bokens blivande flyktighet

Kultursidan Västerbottens-Kuriren 090924

Årets digitala satsning inom bokbranschen ser ut att vara digitaliserad litteratur distribuerat på läsplattor. Inte böcker i form av pdf-dokument som kan läsas på datorskärmen, utan en form av ”läspapper”, en utvecklad teknik för att läsa digital text i olika ljusförhållanden.
         Denna läsplatta kommer att lanseras och diskuteras på den årliga bokmässan i Göteborg.
         För egen del är jag djupt förälskad i det analoga formatet; den fysiska boken, pärmarna, sidorna, postit-lapparna klistrade i sidornas överkant, bokhyllans tillväxt.
         Visst kan det finnas intressanta fördelar; det ryms många böcker i samma ”bok”. Den främsta fördelen är dock att böcker blir lättare att dela med andra; låna ut och låna hem via nätet.
         Nä, visst ja. Då blir det väl illegal fildelning. Det verkar som om vi har hamnat i en situation där det är lagligt att byta fysiska böcker mellan människor, medan mellanmänskliga byten av digitala böcker är olagligt.
         Bokbranschen överväger därför en form av ”vattenmärkning” av de digitala böckerna. Exakt hur den skulle se ut är inte klarlagt, vad jag vet, men förhoppningen är att kunna lagra osynlig information om köparen (till exempel kundens namn) i den digitala boken. På så sätt skulle det uppenbaras vems bok det är som fildelas på Pirate Bay eller annan fildelningssajt.
         Att en ny upphovsrättsstrid kommer att uppstå, vid sidan om ljudböcker, musik och film är uppenbart. Metoder att komma undan vattenmärkning kommer att utvecklas i ett nafs. För så länge vi uppskattar ett fritt internet kommer bokkopior att vara lika flyktiga som alla andra kopior på nätet.
         Jag fortsätter dock att läsa analoga böcker.

Inga kommentarer: