onsdag, november 15, 2006

Svärta ned och tvätta vitt - på nätet

Kultursidan Västerbottens-Kuriren 061114

Nu lanseras en tjänst för att stoppa pedofiler och ”groomare”, alltså vuxna som inleder förbindelser på Internet med minderåriga med syfte att ha sex med dem. I brist på svenskt begrepp betecknas sådana övertalningsförsök på nätet ”grooming”.
     På webbplatsen squill.se kan barn anmäla olika personer som de möter och som de uppfattar som suspekta. Antingen kan en e-postadress eller ett alias som de möter på någon chattsida anmälas.
     Man kan också ange en e-postadress eller ett alias på squill.se för att se om en anmälan redan finns på denne personen, vilket i så fall ska fungera som en varningssignal för barn att inte ha vidare kontakt med denne figur.
     Det är Bris som står bakom webbplatsen och som tar emot anmälningarna. Förhoppningen är att barn och ungdomar ska använda tjänsten så mycket som möjligt för att hålla nätet renare.

Jag tänker dock direkt på hur lätt det är att missbruka en sådan tjänst och vilka konsekvenser det kan få. Eftersom det räcker med en anonym anmälan, kan naturligtvis barn anmäla kompisar, vuxna, vem som helst – bara för att jävlas.
     På så sätt kan vem som helst få ett oförtjänt rykte om sig som ”groomare”. Det vill ingen ha. Frågan är hur squill.se kommer att hantera missbruk av tjänsten.
     Ungefär samtidigt läser jag i Wired att det dyker upp en amerikansk tjänst som erbjuder en motsatt tjänst: Att hjälpa nätanvändare att bli av med illvilliga och oförtjänta rykten på Internet.
     ReputationDefender heter webbplatsen och erbjuder mot betalning att ta bort illvilliga utsagor, bilder eller annan obehaglig information om en person på nätet. Ett skäl är den utbredda användningen av Google och andra sökmotorer bland personalrekryterare för att se i vilka sammanhang en arbetssökande finns på nätet och vad som skrivs om denne.
     Det är på nätet ens vandel undersöks.
     Självförskyllda misstag eller andra människors illvilja – det spelar ingen roll. ReputationDefender försöker ta bort allt från nätet som smutsar ned människors rykte.
     De har naturligtvis inga juridiska medel att tvinga en ägare till en webbplats att ta bort information om en viss person. Dock är man övertygad om att enbart risken att behöva trassla med lagar och regler gör att ägare till webbplatser tar bort informationen vid påtryckning.
     De flesta, tror man, kommer att böja sig för kravet, snarare än att ta en legal fight.
   
Vad har vi då? En webbplats som ger möjlighet att svärta ned människors rykte på nätet – och en annan webbplats som ger möjlighet att få sitt nedsvärtade rykte på nätet tvättat.     
     På så sätt kan vi låta de olika teknologierna föra kampen mot varandra. Svärta, tvätta, svärta, tvätta.
     Vart kampen leder vet vi inte.

1 kommentar:

Anonym sa...

Du skriver:
På så sätt kan vi låta de olika teknologierna föra kampen mot varandra. Svärta, tvätta, svärta, tvätta.
Vart kampen leder vet vi inte.


Visst vet vi det. DIREKT TILL Expressen i STHLM