måndag, december 31, 2001

Kritiker om årets höjdpunkter

Kultursidan, Västerbottens-Kuriren 011231

En alldeles underbar läsupplevelse var Vita tänder av Zadie Smith. En myllrande roman om ett människomyller i norra London. I tradition med Salman Rushdie och Arundhati Roy fångar Smith mångkulturalismens olika uttryck; etnicitet och genetik i ohelig kombination, kolonisationens fjättrande historia, identiteters snabba skiftningar. Och - inte minst - kampen mellan Förnuftet och dess antagonister. En bländande debut.
     Memento, regisserad av Christopher Nolan, är den intelligentaste filmen jag sett i år. Med en originell idé - en människas plötsliga avsaknad av närminne - och en komposition av backande kronologi som både påminner oss om vårt behov av närminne, blev det en film där åskådaren, trots att svaren alltid leveras på förhand, aldrig med säkerhet förstår händelseförloppet.
     Det borde vara alla förunnat att ha en lärare som idéhistorikern Sven-Eric Liedman. Men när nu det är praktiskt omöjligt, kan vi i alla fall få ta del av hans lärdomar i hans böcker. Årets angelägnaste bok i klassen facklitteratur är enligt min mening Ett oändligt äventyr. Lysande kritik mot dagens extrema krav på kunskapens omedelbara omsättning till nytta – och en plädering för att kunskap ska bilda. Kunskap bör generera medborgare hellre än mänskliga verktyg.
     

Inga kommentarer: