söndag, juli 31, 2011

Hatet långt ifrån blint

Kultursidan Västerbottens-Kuriren 110731 (nätupplagan)

Sveriges statsminister har i motsats till Norges statsminister fått utstå mycken kritik för sitt ickeagerande i tiden efter terrordådet i Norge. Fredrik Reinfeldt har tackat nej till i stort sett varje inbjudan i de större medierna. I fredags bröt han dock tystnaden med en debattartikel på SvD Brännpunkt.
       Men vad skriver han, när han väl bryter tystnaden?
       Reinfeldt skriver att ”Terrordådet i Norge var ett uttryck för det blinda hatet”. Nej, det är precis tvärtom. Det var ett synnerligen riktat hat, mot det moderna flerkulturella samhället, mot invandrare i allmänhet och muslimer i synnerhet, mot feminism och jämställdhet – ett hat som han utagerade mot norska socialdemokratiska ungdomar. Blint hat? Inte alls.
       Reinfeldt skriver också att ”På något annat sätt kan det inte beskrivas”. Tvärtom bör vi akta oss för att snabbt komma med förenklingar och endimensionella förklaringar. För att förstå Anders Behring Breiviks handlande, och därmed försöka förhindra framtida liknande handlingar, vinner vi på att fler perspektiv på denna komplexitet belyses i debatten.
       Dessutom kan man mellan raderna läsa att regeringens svar på händelserna i Norge är mer övervakning och kontroll. Det skiljer sig markant från Jens Stoltenbergs respons.
       Däremot förekommer i Reinfeldts artikel inte ett ord om rasism, främlingsfientlighet, islamofobi eller intolerans. Därmed inte heller något om hur vi ska bekämpa dessa politiska strömningar. Det är förvånande. Reinfeldt väljer att fokusera det kriminella, och bortse från det politiska.
       Den avgränsningen är alltför snäv.

Inga kommentarer: