torsdag, juni 14, 2007

Partipiskan viner

Kultursidan Västerbottens-Kuriren 070614

I dag beslutar riksdagen om den så kallade FRA-lagen, den lag som ska tillåta Försvarets Radioanstalt att avlyssna all telekommunikation i Sverige. FRA har redan beställt en superdator som blir en av världens absolut kraftfullaste.
     Allianspartierna är för lagen, naturligtvis. Men hur är det med den enskilde riksdagsledamoten som mår illa över att det öppna samhället stängs ytterligare? Vars pesonliga moral påbjuder att rösta nej? Som inte vill bidra till terrorns och kriminalitetens seger över det öppna samhället?
     På centerpartisten Fredrick Federleys öppenhjärtiga blogg får vi veta.
     Han kommer nämligen mot sin djupa övertygelse att rösta ja till FRA-lagen i dag. Centerns riksdagsgrupp gjorde klart för honom att det inte är okej att rösta enligt något annat än partipiskan.
     ”Frågan jag får ställa mig är alltså inte vad jag tycker om förslaget utan om jag vill ha inflytande över politiken de kommande tre åren”, skriver han och antyder vad som händer om moralen får råda.
     Självfallet kan han rösta moraliskt, men då blir han persona non grata inom centern.
     ”Att tvingas rösta mot sin vilja och sin fullkomliga övertygelse för att man annars kommer att anklagas för illojalitet är en ingen rolig övning”, skriver han och menar att detta är den värsta dagen i hans politiska liv.
     Om vi fortfarande inte vet varför människor inte vill engagera sig partipolitiskt, utan väljer andra former för politik – enfrågeorganisationer, gatans parlament, black bloc – så står svaret i Federleys blogg.
     Endast en masochist kan njuta av partipiskan mot sin krökta rygg.

----------------------
Uppdatering: Federley har ändrat sig.

Inga kommentarer: