tisdag, oktober 17, 2006

Osannolikt Nobelpris

Kultursidan Sundsvalls Tidning 061012

Så har de naturvetenskapliga Nobelprisen delats ut. Som så ofta uppfattas inte forskningsresultatens förtjänster omedelbart; oftast måste någon annan vetenskapsman förklara värdet av forskningen.
     Inget märkligt med det. Så är det väl till och från även med litteraturpriset. Visst hade Horace Engdahl lite sjåigt med att förklara varför Dario Fo fick priset? För att inte tala om Harold Pinter?
     Tydligare är då de alternaiva nobelpris som delas ut av organisationen Improbable Research (osannolik forskning). De försöker finna forskning som passar mottot ”Forskning som får folk att skratta, sedan tänka”.
     Priskommitténs intentioner är att hylla det ovanliga, det otänkbara och öka männisors intresse för vetenskap och teknik. Improbable Research ger även ut en tidskrift där olika exempel på osannolik forskning omskrivs.
     Den erkända tidskriften Nature menar att denna prisceremoni är en höjdpunkt i den vetenskapliga kalendern. Ett erkännande så gott som möjligt.
     Här följer ett axplock bland pristagarna 2006.
     I kategorin ornitologi delas priset ut till förklaringen varför hackspettar inte får huvudvärk.
     I kategorin akustik ges priset till kunskapen om varför människor ogillar ljudet av naglar mot svarta tavlan.
     Matematikpriset går till beräkningen av hur många foton som måste tas av en grupp människor för att försäkra sig om att ingen av dem blinkar på fotot.
     Litteraturpriset går till forskning kring problemet med att använda långa ord i onödan.
     Medicinpriset går till kunskapen om hur hicka botas genom ändtarmsmassage.
     Fysikpriset går till insikten om varför (okokt) spagetti som bryts alltid går itu i flera bitar än två.
     Kemipriset går till svaret på frågan hur ultraljudets hastighet i cheddarost påverkas av temperaturen.
     Biologipriset ges till det forskningsresultat som visar att malariamyggan attraheras av lukten av såväl limburgerost som människofötter.

Den forskning som prisas ovan är alltså inte skämt, även om den får oss att dra på munnen. Varje pris har referenser till forskningsresultat som publicerats i olika vetenskapliga tidskrifter.
     Priset vill uppenbarligen uppmärksamma en annan sida hos den fria forskningen. Fri forskning innebär frihet för forskare att välja problem, metod och publicering.
     Fria val leder med nödvändighet till vissa osannolika utfall.

Inga kommentarer: