måndag, december 05, 2005

Det sköna självt. Umeåkonstnär är drottningen av digital konst

Kultursidan Västerbottens-Kuriren 051205 (Lix=42)

I somras blev jag förälskad. Platonskt, naturligtvis. Närmast en upplevelse av ”det sköna självt”, som Platon uttryckte det.
     Jag upptäckte Umeåkonstnären Linda Bergkvists konst, som finns utställd på olika virtuella gallerier, och fann den fantastisk. Det handlar om digital konst; konst som skapas med hjälp av olika datorprogram.
     Hon hyllas ständigt för hennes extrema skicklighet i olika forum för digital konst, som exempelvis Deviant Art. Hon har vunnit priser för sin konst. Två Exposé Master Awards, en webbplats där världens främsta digitala konstverk prisas.
     Senaste priset, Grand Prize Winner på den digitala konstsajten CGTalks tävling Master and Servant, fick Bergkvist för verket Spoiled. Detta verk gestaltar några återkommande teman i konstnärskapet.
     Ofta är hennes gestalter kvinnor, alltid smärta och vackra, ibland sagolika och fantasyinspirerade. Men också sårbara och utsatta. Blod på någon kroppsdel förekommer – notera den ljusa kvinnans vänstra hand på Spoiled.
     Utsattheten gestaltas tydligt i verket Into Your Eyes, där skräcken inför spegelns monster fångas i såväl blick som handling.
     Men alls inte enbart smärta och utsatthet, utan också styrka. Den tolkningen gör jag av I Miss You; ett slags kärlekshämnd, där, likt en kvinnlig Hamlet, det oundvikliga är gjort, men inte utan saknad.
     Så finns självfallet också det sköna självt bland verken. Kvinnan i det bländande verket Eloquence sitter likt en kvinnlig jesusfigur (notera höftskynket) i en gunga från himlen och kommunicerar med fågeln.
     I den mån män gestaltas, är de synnerligen androgyna. Game of Cards för tankarna till dandyn, till Oscar Wilde i det viktorianska England.
     Ingen riktig konstnär utan ett självporträtt? Den sommarglädje flickan som rider på katten i Glimpse of Summer är omedelbar. Det är ingen övertolkning att uppfatta Linda Bergkvist, som minns sina barnasomrar, och hennes katt Azrael som förebilder.
     Dessa och många fler verk finns dels på olika gallerier på nätet, dels på hennes egen webbplats. Den som vill lära sig mer om digital konst kan ta del av Linda Bergkvists handledning på exempelvis CGSociety.
     Där instruerar hon hur man målar realistiska ögon och hår. Hur ögon målas framstår som ett framträdande kvalitetskriterium för digital konst. Att fånga liv och skapa uttryck i ögonen är något av det svåraste.
     En annan kvalitet som fångar uppmärksamheten, särskilt när man jämför med annan digital konst, är hennes fantastiska färg- och ljussättning. Särskilt motljuset, men också diset och dimman.
     Men det är omsorgen om detaljerna som skapar det fantastiska, oavsett verkens uttryck.

Inga kommentarer: