onsdag, januari 07, 2015

En hinna av hot på Twitter

Kultursidan Västerbottens-Kuriren 150107

Vi brukar gärna betrakta romaners allra första meningar som särskilt betydelsefulla. Vi känner alla igen första meningen i Hemsöborna av Strindberg: "Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett höganäskrus i en svångrem runt halsen".

         Eller varför inte den allra mest omtalade förstameningen, som gör sig bäst på engelska: "Call me Ishmael" ur Moby Dick av Melville.
         Samma betydelsemättnad börjar vi skönja hos människors eller organisationers allra första tweet på Twitter. Under de senaste månaderna har vi kunnat notera två förstatweets som äger klassikervarning.
         Den 26/11 2014 inträder folkpartiets ordförande Jan Björklund på Twitter med tweeten: "Jag är här nu." Som hämtat ur ett rymdepos från en efterlängtad alien som landat på jorden. Eller från något hjälteepos där räddaren i nöden infinner sig.
         En ännu starkare förstatweet kom alldeles nyligen. Relativ länge har polismyndigheten funnit det lämpligt att finnas på Twitter, där det mest kända kontot heter YB Södermalm med över 30 000 följare.
         Nu när Säkerhetspolisen blivit en egen myndighet (från 1/1 2015), finns Säpo även på Twitter. Dess första tweet kom den 2/1 och lyder: "För säkerhets skull finns vi nu på Twitter. Följ oss, för vi följer er."
         Den tweeten har allt. Framför allt humor. Men också en hinna av hot. En framtida klassiker.

1 kommentar:

Helene sa...

Så bra. Tack för dagens största skratt!