torsdag, januari 11, 2007

Fånigare gång döljer dig

Kultursidan Västerbottens-Kuriren 070111

Den växande övervakningsbranschen stöter på nya problem. Nej, inte att medborgare övervakas i allt högre grad, i allt fler situationer eller att medborgares integritet tunnas ut allt mer.
     Problemet för övervakarna är kostnadseffektivitet. Det är oerhört personalkrävande att titta på alla bilder och filmer som de tusentals – miljontals – kameror genererar. Identifieringsprocessen måste rationaliseras.
     I ett nyhetsbrev från Sveriges integritetsförsvarare nummer ett, Pär Ström, meddelas att forskare vid universitetet i Maryland har utvecklat programvaror som helt automatiskt ska kunna identifiera människor.
     Utvecklingen av programvaror för ansiktsigenkänning har pågått ett tag. Nu handlar det om gångigenkänning och längdigenkänning. Människor har, menar forskarna, unika gångstilar; ett slags ”gångstils-DNA”.
     Programvaran ska också kunna upptäcka asymmetriska föremål som inte tillhör människors normala fysionomi. Om någon exempelvis bär på en pistol fasttejpad innanför byxorna störs symmetrin i gången och därmed upptäcks detta.
     Problemet så här i utvecklingsskedet är dock om människor försöker gå på ett för dem okarakteristiskt sätt. Då kan man lura datorprogrammet.
     Eller om vi sträcker på oss för att lura längdigenkänningen. Skillnaden mellan en krum gångstil och en sträckt kan nog vara uppemot en decimeter.
     Slutsats: När vi ser allt fler människor gå likt John Cleese i Monty Pythons klassiska sketch ”Ministry of Silly Walks” vet vi att dessa människor enbart vill värna sin personliga integritet i ett allt mer övervakat samhälle.

1 kommentar:

bo bengtsson sa...

Otroligt. Ett totalt rättsövergrepp på hela svenska folket. Att ingen har kommenterat !?!?!? Radion låter meddela att svenska folket gillar tanken på total avlyssning...!!!
Silly walk låter bra. Plus mer i samma stil
Förslagsvis: Avsluta alla email med HEIL USA BIN LADIN, osv cc kopia till Bodström, Ulrike Meinhoff, osv
så kanske FRA drunknar i mängden, förhoppningsvis